Kanser Hastalarında Bulantı-Kusma ve Tedavisi
Kanser hastalarında birçok şikayet olmaktadır . Bu şikayetlerin giderilmesi ve ihtiyaçları olan bakımın sağlanmasına palyasyon nedir . Palyasyon geçici çözüm sağlamak ve hastaların şikayetlerinin giderilmesi anlamındadır. Kanser hastalarında bulantı kusma en önemli sorunlardan biridir.
Kanser Hastalarında Bulantı – kusmanın birçok sebebi olabilmektedir. Sistematik gidecek olursak ,
Kusmanın Sebepleri Neler Olabilir ?
- *En sık sebep kullanılan ağrı kesicilerin ,barsak hareketlerinde yavaşlama sonrası barsakların az çalışmasına bağlı
- *Hareketsizliğe bağlı bağırsaklardan besin geçişinin yavaşlaması
- *Ağız bölgesindeki yaraların yada burun bölgesindeki akıntının , yarattığı rahatsız edici hisler
- *Kanser hücrelerinin salgıladığı maddeler ve Kemoterapi ilaçlarını yarattığı yan etkiler
- *Beyin tümörlerinde beyin içerisine yapılan basınç artışı (bulantı olmadan direkt kusma yaratır )
- *Varsa enfeksiyon tablosu bulantı kusma yaratabilir.
- *Kitlelere bağlı mide çıkış tıkanıklığı yada vücut sıvılarında dengesizlikler de (ileus ) bulantı kusma yaratabilir.
- İç kulaktaki kulak kristallerinin yerinden oynaması , kanser hastalarında da akılda tutulmalıdır.
- Böbrek değerlerinde yükselme bulantı ve hıçkırık yapabilir.
- Bitkisel kullanılan maddeler
Bulantı -Kusmalarda Nelere Dikkat Edilmeli ?
Yaşlı ve son dönem kanser hastalarında ölüm nedenlerinin başında aspirasyon denilen yenilen yemeklerin kusma sırasında akciğere yemeklerin kaçması ve buna bağlı ölümler sık görülmektedir. Bu sebeple hastalar bebek bakımı gibi dikkatli bakmak gerekmektedir .
- *En önemli konu bulantı kusmaları olan hastaların solunum ve öksürük refleksini baskılayacak ilaçlardan kaçınılması önerilir. Örneğin sakinleştirici olarak kullandığı ilaçların atlanması önerilir.
- *Bulantı ve kusmanın kontrol altına alınmaya çalışılması , eğer çok fazla bulantı kusması oluyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurması sağlanmalı.
- *Bebekler nasıl gece yan pozisyonda yatırılıyorsa ,bu hastalar da geceleri yan yatırılmalı ki kusma sırasında akciğerlere gıdalar kaçmasın
Kanser Hastalarında Bulantı ve Kusmaların Tedavisi
Bu konu tıbbı bir konu olduğu için yüzeysel geçeceğiz . Bulantı ve kusmaları olan hastalarda onkologlar tarafından 4-5 aşamalı bulantı tedavisi uygulanmaktadır.
Bu ilaçlar genelde en hafif olandan daha güçlü bulantı kesme ilaçları şeklinde sıralanmaktad
ır. Eğer 1 yada 2 ilaç ile bulantınız kontrol altına alınamıyorsa , takip eden hekiminize yada acil servise başvurmanı önemlidir.
Bulantı Kusmanın tedavisinin tıbbı tedavinin yanısıra egzersiz , ruhsal moral yüksekliği ve yaşamsal aktivitlerin devamı da tedavide yer almaktadır. Mutluluk sırasında salgılanan seratonin ve steroid yapılı hormonların bulantı mekanizmalarında kontrol sağladığı bilinmektedir.
Bulantı Kusmaya Bağlı Sorunların Tedavisi
Kanser hastalarında bulantı – kusma sonucunda birçok sorun ortaya çıkmaktadır . Mide suyu kaybı , sıvı kaybı ve diğer elektrolitler kaybolur. Eğer mide suyu kaybolursa vucutta su miktarı azalarak özellikle böbrekler susuz kalır ve böbrek yetmezliği oluşabilir. Böbrek yetmezliği de diyaliz e kadar giden bir süreçtir . Eğer kanser hastalarında Bulantı-Kusma varsa en önemli tedavi kaybolan sıvının yerine konmasıdır. Bu ağızdan yada damardan olmak zorundadır. Bunun yanında uzun süre açlık da zararlı olmakla beraber ,beslenme mamaları bu konuda destek sağlayabilir.
Geri bildirim: Kanser Hastalarında Ağrı ve Tedavisi - Onkoloji Haber - Hastalığı Nedir ?
Baş ağrısı;mide bulantısı vucut ağrıları
Merhaba. İsim Mehmet öncelikle hepinizden ALLAH razı olsun insanlara şifa dağıttığınız için.
Anneme 8 ay önce mide kanserini teşhisi kondu ameliyat oldu ve çok şükür başarılı geçti. Onkoloji tedavisi aldı. Sonuçları temiz geldi. Şuan bi ilaç kullanmıyor ama yemek yiyemiyor. Çok kilo kaybetti ve 2 günde bi kusması oluyor. Ne yapmayız yardımlarınız bekliyorum. Teşekkür ederim