Prostat Kanseri Hakkında Bilgi
[toc]
Prostat Nedir ?
prostat bezi
Prostat anatomik olarak şekilde görüldüğü gibi idrar yollarını başladığı noktada olup ;beyaz renkli bir sıvı salgılar. Bu sıvı testisten salgılanan spermin rahme girdiğinde karşılaştığı asit sıvısınından speri koruyarak , tüm canlılarda olduğu gibi üremeye katkı sağlamaktadır.
Küçük yaşda ilk testesteron ile karşılaşınca prostat büyüyerek , beyaz renkli sıvı şeklinde salgılanır . Prostat erkekler için önemli bir organ olmasına rağmen , fazla büyümesi de beraberinde problemleri getirmektedir. Bu önemli problemler 1) Benign prostat hipertrofisi 2) Prostat kanseri . Bu 2 durumun ayrımı daha önceki konularda vurgulandığı gibi “patolojik tanı ile
“ayrılmaktadır. Kanser genelde 1 hücrenin çoğalmasının artması ancak ölmemesi ,ölümsüzlük kazanması ile ortaya çıkar. Prostat kanseri de benzer durum olmakla beraber, hücre bazında değişiklikler olarak hücreler davranış değiştirebilirler.
Örnek verecek olursak , bir tükrük bezi tükrük salgılaması normal iken ,midenin tükrük salgılaması ise beklenen bir durum değildir.
Bu yazımızda çok detaylı bahsetmemekle beraber , Prostat spesifik antijen (psa) kanda bakılan bir değerdir. Prostata özel olmakla beraber bizleri prostat ile ilgili büyümeye yönlendirmektedir. Böyle durumlarda hekimin muayenesi çok önemlidir.
Prostat muayenesi nasıl yapılır ?
Prostatın sırt kısmı bağırsağın son kısımlarında sınırı olduğu için , prostat muayenesi rektal muyane (makattan , anal yol) ile yapılmaktadır. Hekimin muayenesine göre yol göstermektedir.
Prostat kanseri tanısı nasıl konur ?
Prostat kanseri tanısı koymak için ,en sık kullanılan yöntem , transrektal biopsidir. Biopsi demek , cerrah yada hekimin vucuttan bir parça almasıdır. Bu parça patoloji laboratuvarına gönderek tanı koyulur. Yani parça alınır , patolog ise tanıyı koyar. Patoloji sonucuna göre yol haritası çizilir.
Prostat biopsisi yan etkileri nedir ?
Prostat biopsisinde idrarda ve dışkıda kanama görülebilir. Daha az sıklıkla tahmin edileceği gibi enfeksion kapma ihtimali bulunmaktadır.
Prostat kanseri derecesi ?
Tıbbı olarak evreleme denilen şey ,bazı özelliklere göre kanserin derecesini belirlemektir. Bunun için TNM (boyut-lenf -metastaz) ve Gleason scoru kullanılır. Bunu hekiminiz tarafından yapılarak tedaviniz planlanır.
Metastatik dahi olsa onkologlar yada ürologlar tarafından prostat ca çok iyi tedavi edilebilmektedir. Bazı hormon ilaçları ile dünyada birçok prostat kanseri hastası normal bir şekilde hayatlarını yaşamaktalardır.
Geri bildirim: Erken Evre Kanser Belirtileri Belerdir ? - Onkoloji Haber - Hastalığı Nedir ?
Geri bildirim: Relugolix – Prostat Kanseri – Onkoloji Haber
Geri bildirim: Prostat Kanserinde Erken Tanı-Tarama- psa nedir? – Onkoloji Haber