Kanser Hastalarında Ağrı ve Tedavisi
Palyatif bakım ; kanser hastalarında ya da ciddi bir hastalığın herhangi bir zamanında şikayetleri engellemek , yaşam kalitesini arttırmak , sevdiği insanları ve kendisine bakan insanları desteklemek için yapılan desteklerdir. Palyatif bakım için en önemli 2 konu vardır. Kanser hastalarında bulantı ve kusma ve ağrıdır.Kanser Hastalarında Ağrı ve Tedavisi palyatif birimlerin en önemli konusudur.
Kanser Hastalarında Ağrı
Ağrı ;tıp için en önemli şikayettir. Bazı hastalıkları tanı koymak için sadece ağrı yeterlidir. Eğer bir hasta yan ağrısı ile geliyorsa ve hassasiyet varsa böbrek koliği ,
yada karından başlayıp kuşak tarzı sırta vuruyorsa ,hele hafif de kilolu ise pankreatit düşünülmektedir. Taş gibi sert bir karın ve inanılmaz bir ağrısı varsa karın içi yırtılmalar da düşünülebilir. Sol kola vuran ağrı , kalp krizi habercisi olabilir.
Kanser hastalarında ağrı ve tedavisi çok zor bir konudur.
Kanser Hastalarında Neden Ağrı olur ?
Kanser hastalarında ağrının birçok nedeni vardır. Ağrı öncelikle hissedilen birşeydir. Yani etkenin kendisinden ziyade sinir yolu ile beyindeki ilgili yere ulaşır ve biz vücudumuzdaki ağrıyı hissederiz. Eğer sinirlerde hasar varsa yada bloke edilmiş ise hiçbir şekilde o bölgenin ağrısını hissetmeyiz. Bazı
bölgelerde 1 mm e kadar hissetmekle beraber (parmak ucu , dudak ) , bazı bölgelerde ise yerini tam anlayamayız . örnek: Dalak ağrısı , sol omuza vurabilmektedir. (tedavi konusunda bu bilgiler işimize yarayacaktır )
Kanser hastalarında da ağrının birçok nedeni vardır. Kitleye bağlı ağrı olmakla beraber , dokularında salgıladığı maddeler de ağrı yaratabilmektedir. Özellikle metastatik hastalıklarda organların gerilmesine bağlı , organ zarındaki ağrı algılayıcı birimler ağrıyı beyine iletmektedir. Zaten organlar genelde ağrıyı hissetmemekle beraber , ne zamanki etrafındaki zar gerilirse ağrı o zaman hissedilir. Beyin zarı , karaciğer zarı , karın zarı gibi. Bu nedenle ki kanserin erken aşamalarında ağrı hissedilmez. Ne zamanki ilerleyip ,karın , keyin ,karaciğer ciltte gerilip yaratıyorsa , o zaman ağrı oluşmaya başlar.
Ağrı şiddet sınıflaması
Kanser hastalarında ağrı sınıflaması için wong-baker yüzlere göre ağrı çizelgesi vardır. Buradan bakarak ağrı şiddeti hesaplanabilir.
- 0 : Ağrı yok ;
- 1-2:Hafif Ağrı
- 3-4:ılımlı ağrı
- 5-6:Orta şiddetli ağrı
- 7-8:Şiddetli ağrı
- 9-10:çok şiddetli ağrı
Bu ağrı seviyesine göre hastalar kendi ağrılarının derecesini sınıdlandırabilirler
Kanser hastalarında ağrı tedavisi
Kanser hastalarında ağrı tedavisi için öncelikle şiddetinin belirlenmesi gerekir. Birçok hastanede ağrı bölümü olmaktadır ve ağrı konusunda uzmanlaşmış olan anestezi hekimleri tarafından takip ve tedavileri düzenlenmektedir. Bu konuda bazı ilaçlar vardır. Ağızdan alınan , bank şeklinde yapıştırılan ,damardan verilenler gibi.
Ağrı tedavisinde en basit yöntem klasik ağrı kesiciler olmakla beraber ,ileri ki aşamalarda bantlar ve daha sonra iğne-damardan tedavilere geçilebilir. Ancak ağrı tedavisinde oluşabilecek birçok sorun vardır. Kabızlık bunlar içinde en önemlisidir. Verilen ileri ağrı kesiciler barsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlık hatta barsak durmasına bile sebep olabilmektedir. Bunun yanında yüksek doz kontrolsüz ağrı kesiciler de solunum yavaşlamasına neden olabilir. Bu sebeple kontrolü bir şekilde ağrı tedavisi alanında uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.
Geri bildirim: Kanser Hastalarında Ağrının İlaçsız Tedavisi - Onkoloji Haber - Hastalığı Nedir ?