Meme Kanseri İçin Genetik Test 2017
Bu yazı sizlere genetik geçişli olan meme kanseri hakkında bilgi vermek üzere hazırlanmış olup , yazının en sonunda kaynak belirtilmiştir. Merak ettiklerinizi yorum yazarak bizlere sorabilirsiniz.
[toc]
Meme Kanseri
Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerde gelişen bir kanser türüdür. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilen ve en sik kanallarda oluşan meme kanseri, kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer alır. Çoğunlukla 50 yaş ve üzerinde görülür. Her 8 kadından biri, yaşamları boyunca meme kanserine yakalanma riski taşırken erkeklerde görülme sıklığı %1’in altındadır. Meme kanseri oluşumunda genetik değişiklikler çok önemlidir. Bütün kanserlerin yaklaşık %5 ila %10’u, ebeveynlerin birinden alınan genetik materyaldeki (DNA) kalıtsal genetik hasar nedeniyle oluşur. Bu hasarlara kalıtsal mutasyon adı verilir. Kalıtsal meme kanseri vakalarının büyük çoğunluğu BRCA1 veya BRCA2 genlerine bağlı olarak gelişirken, vakaların daha küçük bir bölümü ise PALB2 ve CHECK 2 genlerindeki değişimlerden kaynaklanır. Mutasyon taşıyıcılarının birinci derece akrabalarında mutasyon görülme olasılığı %50 düzeyindedir.
Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)
Jinekolojik kanserler içinde tanısı en geç bilen ve bu nedenle en fazla ölüme sebep olan kanser türüdür. Genital kanserlerden ölüm oranlarının yüksekliği over kanseri nedeniyledir. Her yaşta görülebilir ancak daha çok ileri yaşlarda ve menopoz sonrasında ortaya çıkar. Hormonal, ailesel ve çevresel faktörlerin, over kanseri gelişimini etkiledikleri düşünülmektedir. Ailesinde meme ya da over kanseri olanlarda risk artar. Son yıllarda bazı genlerdeki değişikliklerin over kanseri riskini arttırdığı ortaya konulmuştur. Bu nedenle birinci derece akrabalarda yumurtalık ve/veya meme kanserleri birden fazla kişide görülüyorsa yüksek risk taşıyan bu kadınların daha sıklıkla jinekolojik kontrolden geçmesi gerekir. Hiç gebe kalmamışlarda risk artarken doğum yapanlarda bu risk azalmaktadır.
Kalıtsal Meme ve Yumurtalık Kanseri Sendromu’ nun kaynağı nedir?
Uzun yıllardır BRCA1 ve BRCA2 genlerinde meydana gelen değişimlerin kalıtsal meme ve yumurtalık kanserinden sorumlu olduğu bilinmektedir. Bu değişimler, meme ve/veya yumurtalık kanserinin yanı sıra diğer kanserlere yatkınlık da arttırmaktadır. PALB2 ve CHECK2 gibi diğer bazı genlerdeki değişimler de kalıtsal meme ve yumurtalık kanserine neden olmaktadır. BRCA1 ve BRCA2 genlerinden birinde değişiklik taşıyan bir kadın, yaşamı boyunca %60’a varan oranda over kanserine, %85’e varan oranda da meme kanserine yakalanma riskine sahiptir Bu genlerdeki değişikliğe bağlı kanserler, aynı zamanda normalde görülen meme ya da over kanserlerine göre daha erken yaşlarda, yani 20′ li yaşlardan itibaren herhangi bir yaşta görülmektedir. Gen değişiklikleri anneden ya da babadan aktarılır. Kadınlarda bu genlerdeki değişiklikler kadın kanserlerine neden olurken, erkeklerde de belirli kanser türlerine (meme ve prostat kanserleri gibi) yatkınlık oluşturmaktadır.
Bu ailesel bir sorundur…
BRCA1 ve 2 genlerindeki mutasyonlar nesilden nesile geçebilir. Mutasyon taşıyıcılarının, aynı mutasyonu taşıyan yakın bir akrabaya sahip olma oranı %50 düzeyindedir. Aynı mutasyon kuzen, teyze veya amca gibi başka akrabalarda da bulunabilir .Sonuçlanızı aile bireyleriyle paylaşmanız önemlidir.
Sizde ya da ailenizde bu tür bir hastalık geçmişi var mı?
*50 yaş altı meme kanseri
*Yaştan bağımsız olarak yumurtalık kanseri
*Yaştan bağımsız olarak 3 veya daha fazla akrabada meme kanseri
*Her iki memede kanser ya da aynı anda memede iki farklı tümör
*Yaştan bağımsız olarak erkekte meme kanseri BRCA mutasyonu bulunan akrabalar
*Kimler test edilmeli?
*Ailenizde, iki veya daha fazla birinci derece akrabada menopoz öncesi meme kanseri var ise,
*Bir tane birinci derece akrabada menopoz öncesi her iki memede tümör var ise,
*Yakın akrabalarda 40 yaşlndan önce meme kanseri olmuş bir kişi var ise,
*Bir tane birinci derece akrabada over kanseri var ise,
*Erkek akrabada meme kanseri var ise, BRCA1 veya BRCA2 mutasyonu bulunan bireyler var ise, test yapturmalisiniz.
Koruyucu Mastektomi
Meme kanserine yakalanma riski çok yüksek olan hastalarda bu riskin önüne geçmek için bazı durumlarda meme alınabilir. Bu operasyon, bir memesinde kanser olan hastanın diğer memesinin ya da her iki memenin alınması şeklinde de uygulanabilir. Mastektomi, meme kanseri riskini çok büyük ölçüde düşürür ancak hiçbir zaman sıfırlamaz. BRCA taşıyıcılarında meme kanseri gelişme riskini 2 90% azaltır.
Koruyucu ooferektomi
Kimi durumlarda 35 yaşından genç kadınların her iki yumurtalığının da alınması meme kanseri riskini %60 oraninda azaltmaktadır. Bu tip bir işleme karar vermeden önce mutlaka hem meme hem de yumurtalık kanseri açısından riskin arttığı genetik bir yatkınlığın ortaya konmasına gerek vardır. Genetik olarak ayni zamanda over kanseri riski de yüksek olan kadınlar dışında uygulanmaz.
Neden Test Edilmeliyim?
BRCA1 ve BRCA2 genlerinin genetik analizi, meme kanseri (yaklaşık %90) veya over kanseri (yaklaşık %60) geliştirme riskine sahip kadınların belirlenmesine yardımcı olur. Bu bilgi kanserin gelişme ve ilerleme riskini azaltacak kararlar almak için kullanışlı bir araçtır. Kanser gelişmesi durumunda, tanı erken ve daha tedavi edilebilir bir aşamada konulacaktır. Biyoteknoloji, kalıtsal kanser, farmakogenetik, farmakoekonomi ve moleküleronkoloji alanlarında çalışan Genekor, son teknoloji donanıma sahip moleküler biyoloji laboratuvarlarında kanser tanısal ve hasta bakim yöntemlerini geliştirmeye odaklanan çok çeşitli hizmetler sunmaktadır. Çok genli testlerde kullanılan hızlı ve güvenilir bir yöntem olan Next Generation sequencing (NGs ya da Next Jenerasyon Sekanslama) ile çalışan Genekor, BRCA testlerine yönelik, özel Akreditasyonu alan Avrupa’daki ilk laboratuvardır. Genekor laboratuvarlarl Uluslararası Kalite Standartları Kuruluşları (Iso 9001:2008*), bağımsız uluslararası sertifikalandırma kurumlarının muv Nord) yanı sıra Avrupa Moleküler Genetik Kalite Ag (EMON*) ile Ulusal Harici Kalite Değerlendirme Servisi (UK NEQAS*) tarafından da onaylanmıştır. BRCA testlerinden 3 haftalık bir sürede sonuç alınarak, çok uygun fiyatlar sunulabilmektedir.
Bu yazı Genekor Moleküler Onkoloji Laboratuvarı tarafından yayınlanan bir materyalden paylaşılmış olup , siz de test yaptırmak istiyorsanız şirket ile iletişime geçebilir daha detaylı bilgi alabilirsiniz
Geri bildirim: Meme Kanseri Tedavisi Olaparib LYNPARZA™ 2017 - Onkoloji Haber
Geri bildirim: Kanser nedir? - Onkoloji Haber * Hastalığı Nedir ?