Şeker Koması Nedir Nasıl Anlaşılır
[toc]
Şeker koması yani diyabetik ketoasidoz nedir ?
Diyabet çağımızın en önemli hastalıklarından biridir. Eski sınıflandırma ile tip 1 ve tip 2 diye ikiye ayrılmakta iken günümüzde birçok çeşidi bulunmaktadır ( mody , gestasyonel , kromozom anomalili , mitokontriyal diyabet vs…) Diğer sayfalarımızda diyabet hakkında detaylı bilgiler bulabilmekle beraber bu yazımızda diyabetik ketoasidoz ( şeker koması ) hakkında bilgi vereceğim.
Şeker koması %5 lere kadar ölümcül bir hastalıktır. Herhangi bir şikayet olmayabilir yada şuur kaybına kadar geniş bir şikayetler olabilir. Tanı koymak çok kolay olmakla beraber , bazen tanısı atlanabilmektedir ve ölümcül sonuçlar olabilmektedir .
Şeker komasını anlamak için en önemli 3 tetkik vardır. Bunlar Kan gazı , idrar tetkiki ve kan glikoz düzeyidir. Kan gazında kanın asitliğinin artması (yada bikarbonat düşmesi ) , idrarda keton saptanması ve kan şekeri 300 olması ile birlikte bunlardan biri yada hepsi olması ile tanı konulmaktadır. Eğer zamanında müdahale edilerek kan şekeri dengeli düşürülmez ise ve vücudun ihtiyacı olan sıvı (serum ) takılmaz ise kan değerleri daha çok bozularak ölüme yol açmaktadır.
Şeker komasını nasıl anlarım ?
Hastanın şeker komasını anlaması zor olmakla beraber , genellikle ileriki dönemlerde hastaların nefes alış verişi değişerek daha hızlı ve nefesinin aseton kokusu olması ile şüphelenilebilir. Eğer şeker şeker hastası olarak bildiğiniz bir yakınınızın nefesi aseton gibi kokuyorsa bir an önce en yakın acil servise başvurmanız önerilir. Ancak açlık da keton yaratabilir ve bu zamanlarda da aseton gibi kokabilir. Birçok hasta daha önce bilinen bir şeker hastalığı olmadan acil servise ilk defa şeker koması ile başvurmaktadır.
Şeker komasının acil tedavisi nedir ?
Şeker komasının acil tedavisi damardan hızlı bir şekilde izotonik nacl dediğimiz boş serum göndermek arkasından da vucudun ihtiyacı olan insülin başlamaktır. Ve dengeli bir şekilde kan şekeri düşürülmez ise (hızlı yada yavaş düşürülse ) kötü sonuçlar yaşanabilir. Belki de en çok yapılan hatalardan biri de bunlardır.
Şeker komasında hastaneye yatmak gerekir mi ?
Şeker komasında hastaneye yatış şarttır. Çünkü en önemli takip edilmesi gereken değer kandaki potasyum olup , koma tedavisi sırasında oluşan yan etkilerden biri potasyum düşüklüğüdür ve ani ölümlere sebep olmaktadır. Eğer potasyumunuz normalse bile serum içerisinde size potasyum takviyesi gerekmekte olup , kısa aralıklar ile kanınızda bakılması gerekecektir. Hızlı kan şekeri düşürmekle beraber kandan potasyum da düşmekte ve kalp için risk yaratmaktadır.
Şeker koması hakkında detaylı bilgiler için türkiye endokrinoloji derneğini ziyaret edebilirsiniz.
Geri bildirim: 2017 Böbrek Yetmezliği Nedir ? - Onkoloji Haber