Prostat Kanserinde Erken Tanı-Tarama- psa nedir?

Birçok kanser türünde erken tanı ve tarama programları mevcuttur. Ancak prostat kanserinde h enüz tarama programı açısından net veriler bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalarda psa değerleri 1-3-5 şeklinde referans aralıkları ile birlikte biyopsi ve biyopsi sonrası ameliyat edilen hastalar ile bu işlemi yapılmayan hastalar karşılaştırılmış olup, birçok avrupa ülkesinde (isveç hariç) ölüm engellenememiştir. Ancak isveç de yapılan çalışmasında %44 e yakın ölüm oranlarında azalma saptanmıştır. İsveç çalışmasında PSA 2.5 üzerinde olan hastalarda ve daha sık tarama yapılan hastalarda biyopsi yapılması ile bu yüksek oran yakalanmıştır.

Sonuç olarak bu konuda yüzbinleri bulan hastalar üzerinde yapılan analizler sonrasında henüz psa bakılarak yada başka bir yöntem ile prostat kanseri taraması yapılmasının hastaların hayat kalitesi ve yaşam süresine etkisi halen tartışmalı bir konudur.

Peki Kılavuzlar özet olarak bu konuda ne diyor.

NCCN ‘e göre prostat kanseri taraması özeti ; 

 45-75 yaş arası hastalarda ;

psa <1 (psa 1 altında ise ) 2-4 yıllık aralıklar ile

psa 1-3 (1-3 arasısnda ise ) 1-2 yıllık aralıklar

psa >3 (psa 3 üzerinde ise ) biyopsi endikasyonu açısından üroloji hekiminizle görüşebilirsiniz.

75 yaş üzeri hastalarda;

kesin olarak tarama önerilmemekle beraber, psa referans değeri 4 alınarak risk sınıflandırması ile tarama yapılabilir.

Bu testler birçok faktörden, hatta makattan muayene dediğimiz prostat muayenesi ve birçok durumdan etkilenmektedir . Bundan dolayı her yüksek psa değeri prostat kanseri anlamına gelmemektedir. Aile hekimleri tarafından hastaya sormadan yada otomatik panel içerisinde psa bakmayı hiçbir klavuz önermemektedir.

prostat kanseri hakkında detaylı bilgi  içinn diğer konumuza bakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.